HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ ANABİLİM DALI
Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı; Tıp, Veterinerlik bölümlerinde olduğu gibi Fakültemizde de Temel Tıp Bilimleri Bölümü içerisinde yer almaktadır.
Histoloji terimi, ülkemizde embriyoloji ile birlikte Histoloji ve Embriyoloji adı altında kullanılmaktadır.
Histoloji, histos=doku logia=bilim kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş doku bilimi demektir. Histoloji bilimine mikroskobik anatomi de denilmektedir. Mikroskop yardımı ile biyolojik materyal ve yapılar incelenmektedir. Embriyoloji, embriyo=cenin ve logia=bilim kelimelerinden oluşmuş ve anne karnındaki canlının tek hücre halinden başlayarak doku ve organ gelişimini, devamında doğuma kadar olan zaman içindeki göstermiş olduğu gelişmeleri incelemektedir.
Histolojinin amacı öğrencilere hücre, doku ve organların mikroskobik özelliklerini fonksiyonları ile bağlantılı olarak öğretmektir. Birinci sınıf ders müfredatı içerisinde hücre yapısı, örtü epiteli, bez epiteli, bağ doku, kan doku, kıkırdak ve kemik doku, kas doku, sinir doku, dolaşım sistemi, lenfoid sistem, solunum sistemi, sindirim sistemi, boşaltım sistemi, endokrin sistem, genital sistem, sinir sistemi ve özellikle ağız embriyolojisi ve histolojisi dersleri anlatılmaktadır. Histoloji sadece yapıyı tanımlamakla kalmaz bu yapının biyokimya, moleküler biyoloji, fizyoloji ve patoloji bilimi ile bağlantılarını kurar. Hastalık ile ilgili patogenezde önemli rol oynar. Hastalık sonucu oluşan yapısal değişikliklerin farkedilebilmesi ancak normal yapının bilinmesiyle mümkündür. Böylece hastalıklardaki biyokimyasal, fizyopatolojik veri sonuçlarının karşılaştırılması ve patoloji bilimine de temel oluşturur. Histoloji biliminin kullandığı temel alet mikroskoptur.
Öğrencilerimizin teorik derste öğrendiği bilgiler, fakültemizde bulunan öğrenci laboratuarında, doku örneği kesitleri ile mikroskop ve bilgisayar gibi teknolojik aletler eşliğinde yapılan pratiklerle pekiştirilmektedir.