FİZYOLOJİ ANABİLİM DALI
Fizyoloji en basit tanımıyla, yaşamın mantığını araştıran bir bilim dalıdır. Yunanca doğa anlamına gelen “physis” kelimesi ile bilim anlamına gelen “logos” kelimesinin birleşmesi ile ortaya çıkmış olan fizyoloji terimi, moleküler düzeyden hücre, doku, organ, sistem ve organizma düzeylerine kadar fonksiyonu ve bu fonksiyonun altında yatan mekanizmaları araştırır.
Doğadaki canlı organizmaların sayıca büyüklüğü ve çeşitliliğinden dolayı, tüm canlıların yaşamsal işlevlerini birden incelemek mümkün olmayacağından, fizyoloji alanı kendi içinde “İnsan Fizyolojisi”, “Hayvan Fizyolojisi” ve “Bitki Fizyolojisi” gibi büyük bölümlere ayrılır. Bu bölümler de daha sonra sinir sistemi fizyolojisi, kalp ve dolaşım sistemi fizyolojisi gibi alt alanlara ayrılır. İç ortam ve homeostaz kavramları, fizyolojik yaklaşımın temel prensiplerini belirler ve fonksiyonun araştırılmasında her düzeyde etkileşimlerin önemini vurgular. Bağlantılı olarak, fizyoloji araştırmalarında çok çeşitli deneysel ve uygulamalı yöntemler kullanılmaktadır.
Tıbbi Fizyoloji, insan yapısını oluşturan hücre, doku, organ ve sistemlerin işlevlerini, bu işlevlerin yerine getirilme mekanizmalarını, neden-sonuç bağlantılarını, bu yapıların birbirleriyle ve dış dünya ile olan ilişkilerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bunları bilimsel yöntemlerle yapılan deneylerin sonuçlarına dayanarak açıklamaya çalışır. Bu bağlamda tıbbi fizyoloji içerisinde hücre fizyolojisi, solunum fizyolojisi, sindirim fizyolojisi, kalp fizyolojisi, sinir sistemi fizyolojisi, kas fizyolojisi, duyu fizyolojisi, kemik kıkırdak fizyolojisi alt dalları bulunmaktadır.
Fizyoloji derslerinin öncelikli amacı öğrencilere, mesleki yaşantıları boyunca yapacakları tüm uygulamalarda insan fizyolojisinin temel oluşturduğu bilincinin verilmesidir. Ayrıca dersle birlikte öğrencilerin tüm fizyolojik sistemler hakkında yeterli ve temel bilgiye sahip olması amaçlanmaktadır. Böylece öğrencilere üst sınıflarda öğrenecekleri klinik bilgilerin anlaşılabilmesi için bilgi zemini hazırlanmış olacaktır.