TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI
Mikroorganizmalar insanlar, hayvanlar ve bitkilerle birlikte ve bu canlıların bulunduğu çevrede yaygın olarak bulunurlar. Her yerde yoğun olarak bulunabilen mikroorganizmaların özelliklerinden, birbirleriyle ve canlılarla olan ilişkilerinden bahseden, bunları laboratuvar ortamında inceleyen ve çeşitli yöntemlerle izole edilmesini gösteren bilim dalı Mikrobiyoloji bilimidir.
Mikroorganizmaların doğada her yerde bulunması ve hastalık meydana getirebilme özelliklerinden dolayı Mikrobiyoloji bilimi incelediği bölüme göre çeşitli isimler alır. Bunlar; Klinik, Gıda, Veteriner, Endüstriyel Mikrobiyoloji gibidir. Dünya ve canlılığın oluşumu ile birlikte mikroorganizmalar da oluşmuştur. İlk insanlar dört element olarak tanımlanan hava, su, toprak ve ateş ile ilgili kavramları anlamalarından sonra hastalıklar ve ölüm hakkında çalışmalar yapmışlardır. Çözemedikleri konuların doğaüstü güçlere, ilahlara, cinlere, şeytanlara, mucizelere ve tanrılara ait olduğunu düşünmüşlerdir. Daha sonraları bilimsel ve teknolojik alandaki çalışmalar mikrobiyolojinin oluşmasını ve gelişmesini sağlamıştır. Basit büyüteçlerle yapılan çalışmalar yerini mikroskoplara bırakınca mikrobiyoloji bugünkü seviyesine gelebilmiştir.
Mikrobiyoloji içindeki Klinik Mikrobiyoloji hastalık yapan ve tespit edilmiş olan mikroorganizmalarla ilgilenir. Bu mikroorganizmalar sıklıkla görülen hastalıklarda sık bulunanlar olabileceği gibi, hayvanlardan bulaşan zoonozlar, gıdalardan bulaşanlar ve doğada yaygın olarak bulunarak fırsatçı patojen özellik gösteren mikroorganizmalar olabilir. Mikro organizmalar hayatımızın her anında bizimle birliktedirler.Ruhsal durumumuzdan gelecek hakkındaki düşüncelerimize kadar etkilemektedirler. Mikrobiyoloji diş hekimliği temel tıp dalları arasında önemli bir yere sahiptir.İkinci sınıfta temel tibbi mikrobiyoliji ile başlayacak olan yolculuğumuz agız mikrobiyolojisi,enfeksiyon hastalıkları ile devam edecektir.
Ana dersde: Mikrobiyolojinin tarihçesi ve gelişimi, mikroorganizmaların klasifikasyonları ve isimlendirilmeleri, bakteriler, fungus, maya, alg, protozoa, viruslar, mikroorganizmaların beslenmesi ve gelişimi, mikroorganizmaların metabolizması, bakterilerin boyanmaları ve boyama metotları, mikroorganizmaların izolasyonları ve identifikasyonları
Uygulama dersinde ise: mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gereken kurallar ve mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan araç ve gereçler, aseptik teknik, mikroskop kullanımı, sterilizasyon yöntemleri, bakteri morfolojisi ve boyama [basit boyama, diferansiyel boyama (Gram boyama)], negatif boyama yöntemi (yaş preparasyon tekniği ile negatif boyama, negatif diferansiyel boyama), bakteri endosporları ve spor boyama, besiyerleri, kültür yapma ve kültürel sayım yöntemleri, direkt mikroskobik sayım yöntemleri gibi konular işlenmektedir. Uygulamalar en gelişen teknolojiye göre dizayn edilmiş,her öğrencinin kendine ait mikroskopların bulunduğu modern laboratuarımızda yapılmaktadır.